Verslag uitstap 25 april 2024:

 

Donderdag 25 april 2024 verzamelden wij met een deel van de groep op de parking van de Reo-veiling. Een ander deel trok rechtstreeks naar de bestemming voor het bezoek bij Sigarenfabriek Neos- Cortès in Kortemark.

Het bedrijf was oorspronkelijk van de familie Vandenberghe en ging van vader op zoon. De familie Vandenberghe waren de grootouders en ouders van Martine, de vrouw van onze collega Patrick Seys. Eind 1975 werd de zaak overgenomen door Dhr. Vandermarliere.

Wij kregen er een deskundige uitleg van een gepensioneerde medewerker die meer dan 30 jaar in het bedrijf werkte. Dat die er alles van wist en kende was heel rap duidelijk. Wij, die misschien wel heel veel sigaren gerookt hebben wisten dus helemaal niet hoe die dingen tot bestaan kwamen. Aangezien we nog een ander bezoek hadden moesten wij eigenlijk iets voor 4 u deze rondgang beëindigen, hoewel we nog wel een tijd konden doorgaan.

Na een korte verplaatsing naar een gerestaureerde hoeve iets verderop in Zarren werden we opgewacht door Robin, de sympathieke en begeesterde eigenaar die in bijberoep een kleinschalige koffiebranderij uitbaat. Na het proeven en een uitleg, in een nogal frisse schuur, over alles wat met koffieplantages en koffieverwerking te maken heeft hebben wij dan zelf een eigen mengeling van verschillende soorten koffie (15 kg) mogen branden.

Daarna hebben wij opnieuw mogen proeven van koffie; Rum met koffie en Stout met koffie. Wie dat wilde kon ook een en ander aankopen als herinnering van ons bezoek.

Tegen ongeveer 18 u konden wij terug afzakken naar het restaurant van de Reo-veiling voor onze intussen welbekende boterham met ham en kaas en veel groentjes. Dat het gesmaakt heeft hoeven wij hier niet uit te leggen zeker?

 Als je op de foto klikt krijg je hem te zien in apart scherm, en daar kan je hem stilzetten, om bijv op te slaan 

     

 

Deze site werd aangepast op 23/02/2024