Verslag Bezoek Torhout 2017

Met een 25-tal ex-collega’s trokken we naar het Mosterdmuseum Wostyn.  Eindelijk zouden we te weten komen waar Abraham z’n mosterd haalde.  En ja, (we zijn er bijna zeker van) dat zal wel in Torhout geweest zijn.  De eigenaar van het bedrijfje gaf, in de werkplaats, een degelijke uitleg. Van zaadje tot mosterd, het verloop van het productieproces, de groei van zijn bedrijf tot heden, de geschiedenis van de mosterdproductie in België, … alles vertelde hij ons op een aangename, rustige en begrijpelijke manier.

Nadien loodste hij ons mee naar het museum. Daarin staat een heuse collectie mosterdpotten.  Maar ook andere curiosa (waaronder schenkingen van meerdere verzamelaars) vullen de kasten en muren in de museumruimte.   Vol lof sprak hij over z’n pronkstuk: een oude mosterdmolen (van de familie Carbon uit Roeselare). 

Tijd voor de proeverij.  Een – in de mosterd gedompeld – kaasje was ons eerste proevertje.  En wie dacht dat een mosterdlikeur, -bier, -koekje of -pralientje maar “zozo” zou smaken had het lelijk mis.  We mochten deze lekkernijen proeven en … ’t liet zich smaken!

Vóór we het avondmaal in de Reo-veiling nuttigden, smeerden we nog even onze kelen in de taverne Samira, … een gezellig momentje om wat na te praten over wat we gezien, gehoord en geproefd hadden.  Dit traktaat viel zeker in de smaak!

Een gezellige, leerrijke, lekkere, aangename namiddag, … meer moet dat niet zijn!